Elektrisch rijden: houd hier rekening mee

Elektrisch rijden, sommigen zweren erbij en anderen vinden het maar niks. Het lijkt alsof er geen middenweg is. Ben je van plan een elektrische auto aan te schaffen? Lees dan de volgende tips zodat je makkelijker kunt bepalen of elektrisch rijden voor jou interessant is.

Wat is het eigenlijk?

Een elektrische auto rijdt op één of meerdere elektromotoren. De benzine- of dieselmotor is dan vervangen. De elektriciteit voor het rijden is afkomstig uit een groot batterijpakket dat je aan een laadpaal weer kunt opladen. Verwar deze auto’s niet met een hybride. Een hybride heeft een brandstofmotor en een elektromotor.

Minder rijbereik

Het is waar dat elektrische auto’s op een volle accu minder ver kunnen komen dan de gemiddelde auto op een volle tank benzine of diesel. Toch ontwikkelt de technologie zich continu en komen de meest nieuwe auto’s wel op dat één lading voor een groot deel van de Nederlanders kan voldoen aan het dagelijks gebruik. Voor nu is er ruime keus aan auto’s voor elektrisch rijden met meer dan 250 kilometer accu en in de toekomst wordt dit alleen maar meer.

Laden duurt lang

Als je tanken gaat vergelijken met opladen, dan heeft de accu een lange tijd nodig om weer op te laden. Aan de laadpalen bij je thuis of in de straat kan dit snel zes tot tien uur duren. Zelfs met een snellader die je vindt langs snelwegen duurt dit nog een halfuur. Toch kan het in de praktijk zo zijn dat je minder vaak langs de snelweg hoeft te laden dan dat je hoeft te tanken. Je laadt vaak de auto ’s nachts  bij je thuis of op het werk op. Je kunt er dan vanuit gaan dat je op ritten die langer duren dan 250 kilometer of drie uur rijden je een half uurtje moet opladen. Ga voor jezelf na hoe vaak je lange ritten maakt en of elektrisch rijden het waard is.

AUTODOC.BE